fbpx
Menu

Манти і хінкалі – що загального і що різного!

0 Comments


Манти не хінкалі, а хінкалі – не манти. Але ж і ті, і ті можуть бути дуже смачні! 😀
Різниця між мантами і хінкалі Манти – це національне блюдо народів, що населяють Середню Азію, провінції Сінь-Цзян у Кітає, Туреччину та Крим. Хінкалі – національна страва народів Кавказу. Батьківщина хінкалі – Сакартвело .
 Тісто для хінкалі завжди робиться прісним, для нього вам знадобляться тільки борошно, вода і сіль. Тісто для мантів теж часто прісне, але є кухари, які додають в нього яйце. Деякі народи (наприклад, уйгури) в холодну пору року роблять манти з дріжджового тіста. Тісто на манти зазвичай тонкіше, ніж тісто на хінкалі.
Є деякі відмінності і в начинці. У хінкалі це завжди м’ясо (яловичина і свинина, рідше – ягнятина), частіше у вигляді перемеленого м’ясу, але може бути і рубаним. Його добрячі приправляють спеціями і додають багато зелені. У манти начинка більш різноманітна: це переважно рубане м’ясо (може бути і фарш), або м’ясо і картоплю, картоплю з салом, м’ясо з гарбузом або морквою, гарбуз. Обов’язково – ріпчаста цибуля. Для соковитості в манти можуть додавати курдючний баранячий жир. Перевага віддається баранині (ягнятині), яловичині, можна брати свинину, козлятину і навіть конину.
Манти відрізняються від хінкалі формою. Вони схожі на конвертики, які можуть бути округлої, трикутної або квадратної форми. При цьому манти або закриваються зверху повністю, або мають маленькі отвори. Хінкалі – це невеликі мішечки, які завжди герметично закриті.
Манти варяться у особливому баняку – мантоварці (манти-касон). Спосіб приготування – на пару. Хінкалі же готуються, як звичайні пельмені: викладаються в кип’ячену, підсолену за смаком воду і очікується, поки вони ні спливуть.
Хінкалі перед подачею рясно посипають чорним перцем, бажано – грубого помелу. Манти змащують маслом і їдять зі сметаною, чаккою (сузьмою) або цибулевим-томатним соусом.
Хінкалі потрібно їсти руками. Їх беруть за «хвіст», акуратно надкушують і випивають накопичився всередині пряний м’ясний бульйон. Сам «хвіст» в їжу вживають рідка, залишаючи його на край тарілки. Манти можна їсти руками або виделкою і ножем, вони з’їдаються повністю. Смачного!
<!-

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

0

Your Cart